Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un Rusya’ya Gidiyor
Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong Un, zırhlı treniyle Rusya’ya gitti. Kim’in Rusya lideri Vladimir Putin ile görüşmesi bekleniyor.
ABD’li yetkililere göre iki başkanın gündeminde Rusya’nın Ukrayna’da kullanması gereken silah ve mühimmat ticareti olacak.
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, bu toplantının “iki ülke arasındaki dostluğu güçlendireceğini” söyledi.
Yolculuğun bugün 10-12 CET arasında tamamlanması bekleniyordu.
Ancak Kim’in daha önce Putin’le görüştüğü Vladivostok’a gideceği düşünülürken treni buradan geçti ve daha kuzeydeki Ussuriysk’te görüldü.
Kremlin, liderlerin ne zaman ve nerede buluşacağını açıklamadı.
Kim’e gezisinde üst düzey hükümet ve askeri yetkililer eşlik ediyor.
Kim en son 2019 yılında ABD ile nükleer müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Vladivostok’a giderek Putin ile görüşmüştü.
Zırhlı trenin 20 zırhlı araç taşıdığı ve sıradan trenlere göre çok daha ağır olması nedeniyle saatte maksimum 59 kilometre hızla gidebildiği belirtiliyor.
Rusya’da tren raylarının genişliği Kuzey Kore’ye göre daha geniş olduğundan Kim, sınırda treninin tekerleklerini de değiştirmek zorunda kaldı.
Bir önceki yolculuğunda bu 70 dakika sürmüştü.
Carnegie Endowment for International Peace adlı yardım kuruluşundan Ankit Panda, her iki ülkenin de birbirinin ihtiyaçlarını karşılamasının mümkün olduğunu söylüyor:
“Şimdi asıl mesele, her iki tarafın da istediği bedeli ödemeye istekli olup olmayacağımız.”
Rusya’nın Kuzey Kore’den silah, top mermisi ve roket talep etmesi, yaptırımlar nedeniyle ekonomisi zor durumda olan Kuzey Kore’nin ise gıda ve hammadde talep etmesi bekleniyor.
New York Times’a göre Rusya’nın 122 ve 152 milimetrelik top stokları azaldı. Putin bu silahlara ek olarak tanksavar mayınları da talep edebilir.
Gazeteye göre, Kim’in talep listesinde daha gelişmiş uydu ve nükleer denizaltı teknolojilerinin yanı sıra gıdaya erişim de yer alabilir.
Öte yandan, Çin’den Rusya’nın doğu bölgelerine yatırım çekmek amacıyla her yıl düzenlenen Doğu Ekonomik Forumu’nda bugün Vladivostok’ta konuşan Rusya lideri Putin, “lazer, ultrason ve radyo sinyalleriyle” yeni silahlar tasarladıklarını açıkladı. ancak onlar hakkında daha fazla bilgi paylaşmadı.
Kuzey Kore’nin silah sistemlerinin önemli bir kısmı tıpkı Rusya’da olduğu gibi Sovyetler Birliği’nin sistemleri temel alınarak tasarlanıyor. Bu nedenle iki ülkenin silahları ve mühimmatları çoğunlukla birbiriyle uyumlu.
BBC’ye konuşan Kuzey Kore Çalışmaları Üniversitesi’nden Profesör. Kim Dong-yup’a göre Pyongyang’ın depolarında milyonlarca top mermisi ve roket bulunabilir. Analistlere göre Kuzey Kore, 1953’ten bu yana savaşa girmediği için ihtiyacından fazla mühimmata sahip.
Prof. Kim, bu eski mühimmatların Rusya’ya verilmesinin Kuzey Kore’nin savunma kapasitesini azaltmayacağı görüşünde. Çünkü artık orduda daha modern mühimmat kullanıyorlar.
Temmuz ayında Rusya Savunma Bakanı Sergey Shoigu’nun ziyareti sırasında basınla paylaşılan fotoğraflar arasında Pyonyang’ın geliştirdiği ilk katı yakıtlı kıtalararası füze sistemi olan Hwasong da vardı.
ABD daha önce Kuzey Kore’yi Rusya’ya silah satmaması konusunda uyarmıştı, aksi takdirde yaptırımlar daha da artırılacaktı.
Rusya ise bu tehditlerle “ilgilenmediğini” açıkladı.
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, “Kuzey Kore dahil komşularımızla ilişkileri geliştirirken bizim için önemli olan Washington’un tehditleri değil, bu iki ülkenin çıkarlarıdır” dedi.
Düşünce kuruluşu Avrupa Politika Analizi Merkezi’nden Samuel Greene, BBC’ye yaptığı açıklamada, Rusya’nın çok fazla dostu kalmadığı için kendisiyle iş birliği yapabilecek ülkelerle yakınlaşması gerektiğini, diğer yandan da şunu söylüyor: Batı, “Ukrayna konusunda bizimle aynı fikirde değilseniz, bu Kuzey Bölgesi’nde sizin için daha fazla sorun yaratacaktır, bu da size daha fazla sorun yaratacaktır.” “Kore’ye yardım edeceğim” mesajını gönderdiğini söylüyor.
Güney Kore olası bir silah anlaşmasını yakından takip ettiklerini açıkladı.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, Güney Kore ile seyahate ilişkin bilgi paylaşabileceklerini söyledi.
Rudenko, “Güney Kore’nin Moskova’da büyükelçiliği var, isterlerse bilgi veririz” dedi.