Sağlık

Kendi Terapistimiz Olmak: Kendinizi Tanıyın Kendinizi Tanıyın!

“Kendini tanı” der Sokrates… Bu kelime önce kendi kendine teşhis koyma ve kendine yardım etme anlamında duyulmalıdır… Çünkü ruhsal sorunların bilimsel tedavisi olan psikoterapiye ihtiyaç duymadan önceki aşamalarda ve bir psikoterapiste başvurmadan önce kişi, kendi terapisti olabilir ve manevi bir terapist olabilir. Sorunlarıyla başa çıkacak beceri ve güce sahiptir. Bu gücü ve el becerisini nasıl kullanacağını bilmekle sonuçlanır. Bunun ilk şartı “kendini bilmek”tir.

Örneğin şöyle düşünebiliriz: Yeni bir cihaz aldığımızda, kullanım kılavuzunu okumadan bilgimiz dahilinde kullanırsak, onu en etkili ve gerçek şekilde kullanıp kullanmadığımızdan emin olamayız; üstelik yanlış kullanarak zarar verebiliriz. Örneğin, kendimizi tanımlamadan, kendimiz hakkında doğru ve yeterli bilgiye sahip olmadan, duygularımızın, düşüncelerimizin ve duyumlarımızın farkında olmadan kendimizi, sevdiklerimizi ve hayatı olduğu gibi koşulsuz sevemez ve kabul edemeyiz, etkili ve etkili kuramlar kuramayız. çevremizle sağlıklı ilişkiler kurmanın yanı sıra, kendimiz ve yaşamımız hakkındaki gerçekleri dış etkilere karşı koruruz. Onu bir formda konumlandıramayız. Sonuç olarak yaşadığımız ruhsal sorunların üstesinden gelmemiz pek mümkün değil. François de la Rochefaucauld’un dediği gibi:

Çoğu zaman insanlar kendilerini yönettiklerini zannederler ama aslında yönetilirler. Başı gerçek bir hedefe doğru dönerken, kalbi fark edilmeden onu başka bir yöne doğru sürüklüyor.

Kendinizi tanıtın…

“Çünkü kendini tanımadın, mutlu olmadın, huzur bulamadın. Kendini bilseydin misafirinin kim olduğunu bilirdin; Tatminsizlik, huzursuzluk denilen şeyler bir daha gelmez insanın başına” dedi Mevlana… Dolayısıyla kendini tanımak demek, kişinin tüm ruhsal ve fiziksel özelliklerini, güçlü ve zayıf yönlerini, hedeflerini ve bedellerini, yeteneklerini ve becerilerini bilmek, duygularının, niyetlerinin farkında olması demektir. ve davranışlar. Öz farkındalık ve öz analiz, sürekli ve dürüstçe kendini test etmeyi içerir.

Kendini tanıyan insan yaşadıklarının farkına varır ve bunları doğru değerlendirir, yaşayabilecekleri karşısında nasıl hissedeceğini, düşüneceğini ve davranacağını tahmin eder ve ona göre hareket eder. Kendini verimli, etkili ve hayatını anlamlı kılmak için kendini iyi tanımalı, gelişme hızını, ilerleme isteğini, hayattan ve kendinden neler beklediğini, bu istek ve beklentilerine ulaşmak için neler yapabileceğini düşünmelidir, dünyadaki varoluş amacı ve bu amaç doğrultusunda yapması gerekenler. öğrenmeli ve sorumlu davranmalıdır. Kendini tanıma, kişinin davranışlarını gözlemleyip yorumlamasını ve yorumlarının doğruluğunu sonraki yaşamlarında test etmesini, karşılaşacakları şeylerle cesurca yüzleşmesini ve yaşadığı duygulara katlanabilmesini gerektirir. Bu süreçte zaman zaman oburlarının değerlendirmelerini almak ve diğer insanlar üzerinde yaratmış oldukları etkileri gözlemlemek faydalı olacaktır.

Kendi terapistiniz olmak

Vücudumuzu ve organlarımızı tanırız; Hangi organda sorun olduğunu çok çabuk anlarız çünkü normal fonksiyonlarını yerine getirirken biz farkında bile olmamamıza rağmen rastgele bir problem nedeniyle bu fonksiyonlarda meydana gelen aksamalar sonrasında ortaya çıkan semptomları çok çabuk fark eder ve bir şeylerin yolunda olmadığını anlarız. Rahatsızlığımızı gidermek için önce evde kendimiz çare ararız.

Başımız ağrıyorsa ağrı kesici alırız, midemiz ağrırsa sıcak su torbası koyarız, boğazımızda sorun varsa tuzlu su ile gargara yaparız. Bu sayede değerli bir nedenden kaynaklanmayan bir ağrıdan kendimizi tedavi ederek kurtulabiliriz ya da daha önemli bir durum varsa ağrıyı dindiremesek bile en azından ağrıyı giderene kadar rahatlama sağlarız. doktor. Ancak ruhsal bozukluklar söz konusu olduğunda aynı şekilde davranmayız çünkü ruhsal sorunlar çoğu zaman fiziksel belirti göstermezler, bu nedenle tanınmaları ve kabullenmeleri zordur. Fark etmediğimiz için, sorunu analiz etmek için kolay bir şey yapma şansımız olmuyor ve bu nedenle sorun kartopu gibi büyümeye devam ediyor.

Ancak tıpkı fiziksel ağrılarda olduğu gibi ruhsal ağrılarda da ilk müdahaleyi yaparak kendimizi rahatlatabilir ve müdahale edilmediği takdirde değerli bir soruna dönüşecek olan süreksiz bir durumu muhtemelen daha en baştan çözebiliriz. Yani kendi kendimizin terapisti olabilir, kendimizin farkında olabiliriz.

Jules Bernard’ın dediği gibi:

Toprağında güçlü bir altın damarı olduğundan habersiz olan ağa gibi, insanlar da zayıf ve güçlü yanlarını uzun süre bilmezler.

İnsan altındaki bilgileri idrak edince kendinin farkına varır. Hayatımıza yukarıdan ve dışarıdan bakarak, yazdıklarımızı gözden geçirip tekrar okuyarak kendimiz hakkında ne kadar cahil olduğumuzu anlıyoruz. Bunun için gerekli olan ilk şey kendimizi tanımaktır ancak bunun için sadece sezgisel bir farkındalık yeterli değildir; bir parça eksik. Bu eksiklik bilgi ile de doldurulabilir. İhtiyacımız olan bilgi, insan psikolojisinin temel özellikleri ve süreçlerinin işleyişi hakkında temel bilgilerdir. Bu bilgiye sahip olmak davranışlarımız, fikirlerimiz ve duygularımız hakkında doğru değerlendirmeler yaparak kendimizi tanıma sürecini tamamlamamızı ve kendi kendimizin terapisti olmamızı sağlar. Çünkü kendine yardım etmesini bilmeyene kimse yardım edemez. İşte BEN EN UYGUN TERAPİSTİM Kitabımın amacı, bu bilgileri sunarak kendinizi tanıma sürecinize katkıda bulunmaktır. Hatırlamak; Kendinizi bildiğiniz gibi hayatınızı iyileştirebilirsiniz.

E. Cummings’in dediği gibi:

Sadece kendin olmak, seni herkese dönüştürmek için elinden gelenin en iyisini yapan bir dünyada, herhangi bir insanın verebileceği en şiddetli savaşta durmaksızın savaşmak ve savaşmak demektir.

instagram

Facebook

heyecan

Youtube

habertavas.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu